Laatste nieuws

Corona

De Namaste Projects family heeft de coronaperikelen goed doorstaan. Alle bewoners zijn gevaccineerd, niemand is ziek geworden. In januari was Nepal weer in lockdown. Gelukkig is het huis voor een groot deel zelfvoorzienend. De moestuin en de boerderijdieren zijn een gouden greep...

Covid

Op Krishna’s zeer bescheiden wijze heeft hij aan het bestuur gevraagd of wij mogelijkheden zagen families te steunen, die direct getroffen waren door de corona pandemie.

Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, heeft Namaste Projects aan haar donateurs toen een extra...

Veranderingen in het bestuur

In de vorige nieuwsbrief is Lucia Bakker, ons nieuwe bestuurslid voorgesteld. Begin november zijn daar Sjors en Lillian bijgekomen. Lucas onze penningmeester had enige tijd geleden aangegeven met zijn taken te willen stoppen. De overige bestuursleden...

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide...

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester,...

Peter, bestuurslid vanaf het prille begin, is niet meer bij ons. Wij missen hem als 
vriend en bestuurslid enorm. De afgelopen eerste Namaste Projects vergadering na zijn overlijden was een onwerkelijk samenzijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Namaste Projects:

twitter icon Volg ons op Twitter: @namasteprojects
facebook icon Volg ons op Facebook: Namaste Projects
rss icon RSS-feed nieuwsberichten

Nepal

Nepal is een land met zeven cultuurplaatsen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een land dat vijftig jaar geleden pas voor de buitenwereld is ontsloten. Het koninkrijk telt 30 miljoen inwoners, 15% gebruikt elektriciteit, gemiddeld is er één tv op ruim 200 mensen. De politieke situatie is onrustig. Tegenover een absoluut gebrek aan natuurlijke grondstoffen staat een prachtige natuur. Van de sympathieke en humorvolle bevolking is meer dan 85% hindoe en minder dan 10% boeddhist. Deze groepen gaan goed met elkaar om. Ze bezoeken elkaars tempels. Het land telt meer dan 61 etnische groeperingen en 70 gesproken talen, waarvan het Nepali als voertaal geldt. Het analfabetisme ligt boven de 60%.

Landkaart Nepal

nepal landkaart

De cultuur

Nepal, tot mei 2008 het enige hindoekoninkrijk ter wereld, is meer dan de Himalaya, het 'dak van de wereld.' Ook de verschillende religies van het land maken Nepal tot een geliefd reisdoel. Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn de voornaamste religies in Nepal. In het zuiden leven hoofdzakelijk hindoes, in het noorden boeddhisten. Hoewel Nepal officieel een hindoeïstisch land is, kennen weinig landen zo'n mengelmoes van geloven als Nepal. Van de totale bevolking is 89,5% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen. Traditiegetrouw is men tolerant tegenover andere godsdiensten.

Geloof is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Monniken - ook wel lama’s genoemd - spelen hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol. De koning van Nepal wordt gezien als een reïncarnatie van de hindoegod Vishnu. Ook qua bouwwerken kun je niet om het geloof heen. Overal in Nepal zie je grote of kleine tempels.

Nepal herbergt de enige levende godin ter wereld: Kumari. De naam Kumari betekent in het Nepalees 'puur'. In Kathmandu wordt met behulp van astrologen een meisje tussen de twee en vier jaar oud uit de juiste kaste uitgekozen. Zij moet tweeëndertig goede eigenschappen hebben. Ze moet gezond en onbevreesd zijn, en ze mag niet huilen. Als haar horoscoop niet 'vloekt' met die van de koning is de zaak beklonken en verdwijnt ze achter de muren van een paleis. Haar voeten mogen nimmer de grond direct raken en zij mag geen aardse activiteiten ontplooien. Op feestdagen deelt ze de tika (de rode stip) uit, en eens per jaar wordt zij door de stad rondgedragen. Haar goddelijkheid eindigt als zij voor het eerst menstrueert of een ontsierende wond oploopt. Dan gaat ze terug naar haar ouders die ze nauwelijks kent. Van staatswege ontvangt ze een 'uitkering' van rond de € 15 per maand. Geen man wil haar trouwen, want geloofd wordt dat haar echtgenoot niet oud zal worden. Geen benijdenswaardige maatschappelijke positie dus.

De mensen

Nepal telt ongeveer 30 miljoen inwoners, waarvan de meesten hindoe of boeddhist zijn. De verscheidenheid aan bevolkingsgroepen in Nepal is misschien nog groter dan de verschillen in klimaat en landschap. Ongeveer 75 procent van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en ongeveer 25 procent behoort tot Oud-Nepalese groepen. Door vermenging en migratie gaat dit beeld er steeds gecompliceerder uit zien. De bevolking bestaat dan ook uit een groot aantal etnische groepen, zoals de Sherpa's, Newari, Gurkha's en Indiërs.

nepal landkaart

De taaie Sherpa's genieten grote faam als uitmuntende alpinisten en dragers tijdens expedities; de Gurkha's staan bekend om hun moed en de Newari zijn vaklieden die sinds eeuwen bijdragen aan het rijke artistieke erfgoed van Nepal. De laatste jaren zijn er ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen. Wat hen bindt is dat ze naast hun eigen taal ook allemaal Nepali spreken. De sherpas zijn honderden jaren geleden vanuit Kyrondzong in Tibet over de Himalaya getrokken.

De Nepalezen zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam. Je wordt vooral op het platteland overal spontaan met 'namaste' begroet, een woord dat zowel hallo als bedankt en tot ziens betekent. Waar je wel aan zult moeten wennen is het rochelen, het lijkt alsof het de nationale volkssport van Nepal is.

Vrouwen hebben hun ogen met kohl zwart omrand en vaak een tika, een rode stip, op het voorhoofd. De bevolking groeit de laatste jaren met gemiddeld 2,7 procent. De gemiddelde levensverwachting van de Nepalees is 57 jaar.

Tweederde van de bevolking woont in de heuvels en in de bergstreken in het oosten, 13 procent in de steden.

Links naar Nepal websites

ANBI

Namaste Projects heeft een officiële ANBI-status.
Giften gedaan aan goeddoelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Donateur worden

Word donateur en help ons bij het verbeteren van het leven van Nepalese kinderen!
Wilt u de kansarmen in Nepal een beter leven en een toekomst bieden? Ook u kunt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Nepal.