Laatste nieuws

Covid

Op Krishna’s zeer bescheiden wijze heeft hij aan het bestuur gevraagd of wij mogelijkheden zagen families te steunen, die direct getroffen waren door de corona pandemie.

Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, heeft Namaste Projects aan haar donateurs toen een extra...

Veranderingen in het bestuur

In de vorige nieuwsbrief is Lucia Bakker, ons nieuwe bestuurslid voorgesteld. Begin november zijn daar Sjors en Lillian bijgekomen. Lucas onze penningmeester had enige tijd geleden aangegeven met zijn taken te willen stoppen. De overige bestuursleden...

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide...

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester,...

Peter, bestuurslid vanaf het prille begin, is niet meer bij ons. Wij missen hem als 
vriend en bestuurslid enorm. De afgelopen eerste Namaste Projects vergadering na zijn overlijden was een onwerkelijk samenzijn.

Tot ons grote schrik en verdriet is op 20 juni 2019 Peter C. Ojemann onverwacht overleden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Namaste Projects:

twitter icon Volg ons op Twitter: @namasteprojects
facebook icon Volg ons op Facebook: Namaste Projects
rss icon RSS-feed nieuwsberichten

Nieuwsbrief Namaste Projects april 2020

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester, heeft aangegeven er aan het eind van dit jaar mee te stoppen.
We zijn heel blij, dat Lucia Bakker ons bestuur komt versterken.

Beste donateurs,

Graag stel ik mij voor als nieuw lid van het bestuur van Namaste Projects. Mijn naam is Lucia Bakker, 33 jaar en ik ben dans- en bewegingstherapeut van beroep.

Tot twee keer toe heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe de Namaste Family, met Krishna en Susila aan het hoofd, kansarme kinderen op een liefdevolle manier opnemen in het gezinsleven. Dat is de reden waarom ik mij in wil zetten als bestuurslid. Zij geven de kinderen een veilige thuishaven, een onmisbare en krachtige basis voor de toekomst van elk kind! Daarnaast geloof ik heilig in de krachtige formule van Namaste Projects: het vertrouwen in de lokale bevolking van Nepal!

Lucia Bakker

Bezoek aan Dos Kilo en actie van Geertje Berkelmans voor Namaste Projects

Hier kunnen jullie het verslag van Geertje Berkelmans lezen. Zij is samen met Trudy van Dorssen na zeven jaar teruggegaan naar de Namaste Family.

Ruim 10 jaar geleden ben ik Geertje Berkelmans, via Trudi van Dorssen in aanraking gekomen met Namaste Projects en ben ik heel enthousiast over de wijze waarop dit kleinschalige project grote, ( lees belangrijke) voorzieningen realiseert in de provincie Gorkha en in het dorp Namjung : toiletvoorzieningen, een waterpomp, scholarship voor een groep kinderen en microkredieten voor vrouwen. De resultaten heb ik destijds zelf mogen aanschouwen.
Inmiddels is het gelukt om een nieuw gebouw te realiseren op een plaats, waar groenten verbouwd en dieren gehouden kunnen worden. Naast een goede schoolopleiding, waar de kinderen via de Stichting toegang toe krijgen, leren zij vaardigheden, die ze later nodig hebben, wanneer zij hun familie moeten onderhouden. Het huis staat in Das Kilo.In februari 2020 ben ik samen met Trudi teruggaan naar Nepal om de gerealiseerde projecten te zien en om ‘ onze lieve mensen daar’ weer te ontmoeten. Maar... dat is niet alles
Een van de plannen, die nog ligt te wachten is het helpen opzetten van een medische post / gezondheidscentrum, zodat de bewoners uit de omgeving toegang hebben tot basiszorg.

Peter Ojemann, medeoprichter van Namaste Projects, was daarmee aan de slag gegaan. Toen hij in juni van dit jaar plotseling overleed wist ik, dat ik ‘ het stokje over wilde pakken’ Ik heb nagedacht over crowdfunding en uiteindelijk familie en vrienden benaderd om een donatie te doen voor dit doel.


Het totaalbedrag is €1950,- geworden.


Namaste Projects zal er zorg voor dragen, dat het geld op de goede plaats terecht zal komen. 


Doel van onze reis was het bezoeken van het Kinderhuis in Shisaughari in Dos Kilo en het dorp Namjung, waar verschillende projecten van Namaste Projects gerealiseerd zijn.
We waren heel nieuwsgierig naar het nieuwe huis op de plek, waar zeven jaar geleden alleen nog bomen stonden. En natuurlijk keken we er enorm naar uit om Krishna, Sushila en de kinderen weer te zien.

Ook al hadden we heel wat foto’s gezien van de bouw en inrichting van het huis en de omgeving, we waren enorm verrast door wat we zagen: een prachtig, licht en ruim huis, met duurzame energie als zonnewarmte en biogas. Een flinke moestuin met veel verschillende groenten en wat dieren. Elke ochtend werd de groente vers geplukt voor de maaltijden van die dag.

Op de begane vloer was de apotheek al ingericht en open en ook het laboratorium had de nodige apparatuur om verschillende (bloed) onderzoeken te doen.
 Het was geweldig om te zien, dat deze week verschillende mensen de weg naar de apotheek konden vinden en de apotheker Bhawani de mensen kon helpen.

Evenals zeven jaar geleden hebben we gezien en genoten van de behulpzaamheid en zorgzaamheid van de kinderen voor elkaar.
 Of het nu gaat om de afwas na het eten, de vloer vegen, opruimen, elkaar helpen met huiswerk....alles doen ze samen.
 Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor hun eigen spullen: schoolkleding wassen en schoenen schoonmaken. Wat een genot om een week lid te zijn van deze bijzondere familie.

Op een ochtend zijn we met de kinderen mee naar school gelopen. Geertje ging met Manoj mee naar de middelbare school. Trudi liep mee met Sukrin en Sagar. Dat konden wij als juf niet laten natuurlijk, we werden hartelijk ontvangen en hebben korte tijd in de klas doorgebracht.Uiteraard zijn we ook naar Namjung geweest, waar we destijds waren om de gerealiseerde toiletvoorzieningen te zien.
Inmiddels is er een waterpomp geslagen en zijn er twee grote waterreservoirs (20.000 liter) gebouwd.


Er zijn leidingen gelegd naar de woningen met als resultaat dat ieder huishouden nu beschikt over een eigen waterpunt. Wat een enorme vooruitgang voor dit dorp.

We waren ook verbaasd hoe hard er gewerkt is in de afgelopen jaren na de aardbeving.
 Zo is de school inmiddels gehuisvest in een splinternieuw gebouw, (gerealiseerd met gelden uit Japan) en is een nieuw gebouw neergezet naast het oude Health Centre ( Unicef) en beschikt het dorp over een Ambulance ( Duistland).

धेरै धेरै धन्यवाद

Dhērai dhērai dhan'yavāda

Groetjes, Geertje

De kinderen

In maart zouden de kinderen examens moeten doen. Ze waren al druk bezig met de voorbereidingen. Dat houdt ongeveer het volgende in: Extra lessen volgen op school. De eerste lessen starten om zes uur in de ochtend tot een uur of tien. Na de ( middag- ) pauze door tot zes uur ’s avonds. De schoolkinderen maken in zo’n periode ongelooflijk lange dagen. Thuis wordt er nog eens een schepje bovenop gedaan.


Alle scholen zijn i.v.m. het coronavirus gesloten. De examens gaan niet door.

Scolarships

Namaste Projects ondersteunt zes arme kinderen in Salaghari ( Bhaktapur ) en vijfentwintig kinderen in de omgeving van Das Kilo. De boeken, schriften schooluniformen, schoenen en schooltas en andere schoolbenodigdheden en het schoolgeld worden door Krishna persoonlijk overhandigd. Meestal wordt hij door de oudsten van de Namaste Projects Family vergezeld.

De vader van Krishna

Sinds kort woont de vader van Krishna in het huis. Hij heeft een heel zwakke gezondheid, is bijna blind en dementerend. Zijn vrouw woont nog wel in hun kleine, door de aardbeving bijna geheel verwoestte, boerderijtje. Zij is oersterk en gezond. Zij kan en wil de boerderijdieren nog niet achterlaten. In Namjung kan de vader van Krishna niet naar een arts en zijn er geen medicijnen voorhanden. In de regentijd, wanneer er geen vervoer is van Namjung naar de dichtstbijzijnde dokter, zou hij urenlang gedragen moeten worden over modderige paden. Nu is er een dokter in de buurt en een medische post in huis met apotheker!

Krishna met zijn moeder en vader

Microkredieten

De microkredieten aan vrouwen lopen door. Er is veel vraag naar. Lucas bekijkt elk jaar of het mogelijk is de microkredieten uit te breiden.

Corona

De laatste informatie, die wij van Krishna kregen betreffende de Coronacrisis, is best heftig. Nepal gaat er vanuit, dat er bijna geen besmettingen zijn. Alleen een paar patiënten uit het buitenland. Desondanks is er een volledig lockdown. Alle kleine ziekenhuizen en alle winkels zijn gesloten. Alleen in Kathmandu is één groot ziekenhuis open.
De mensen mogen hun land niet bewerken. Niemand kan eten kopen. Er rijdt geen openbaar vervoer en zelfs geen taxi’s. Alleen de enkele ambulance, die er bestaat, de wagens die de melk ophalen en de drinkwaterwagens mogen rijden. Wie zich niet aan de regels houdt wordt met stokken geslagen door de politie of meegenomen naar het politiebureau/ gevangenis. 
Krishna en Susila hebben 31 verschillende kruiden, planten, takken etc. verzameld om voor de Namaste Family een ayurvedisch medicijn te maken. Zij trekken er een soort thee van. Dat wordt ’s morgens voor het ontbijt gedronken. Die kennis heeft Krishna opgedaan in zijn jeugd in Namjung. Goed voor de weerstand en allerlei kwalen.

Susila en Krishna

ANBI

Namaste Projects heeft een officiële ANBI-status.
Giften gedaan aan goeddoelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Donateur worden

Word donateur en help ons bij het verbeteren van het leven van Nepalese kinderen!
Wilt u de kansarmen in Nepal een beter leven en een toekomst bieden? Ook u kunt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Nepal.