Laatste nieuws

Covid

Op Krishna’s zeer bescheiden wijze heeft hij aan het bestuur gevraagd of wij mogelijkheden zagen families te steunen, die direct getroffen waren door de corona pandemie.

Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, heeft Namaste Projects aan haar donateurs toen een extra...

Veranderingen in het bestuur

In de vorige nieuwsbrief is Lucia Bakker, ons nieuwe bestuurslid voorgesteld. Begin november zijn daar Sjors en Lillian bijgekomen. Lucas onze penningmeester had enige tijd geleden aangegeven met zijn taken te willen stoppen. De overige bestuursleden...

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide...

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester,...

Peter, bestuurslid vanaf het prille begin, is niet meer bij ons. Wij missen hem als 
vriend en bestuurslid enorm. De afgelopen eerste Namaste Projects vergadering na zijn overlijden was een onwerkelijk samenzijn.

Tot ons grote schrik en verdriet is op 20 juni 2019 Peter C. Ojemann onverwacht overleden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Namaste Projects:

twitter icon Volg ons op Twitter: @namasteprojects
facebook icon Volg ons op Facebook: Namaste Projects
rss icon RSS-feed nieuwsberichten

Nieuwsbrief Namaste Projects augustus 2020

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide ouders zijn niet capabel om hun kinderen op te voeden.

De zus van Binod wordt opgevangen bij familie van haar moeder. Dat verloopt naar wens. Binod werd opgevangen door een oom en tante. Dat was een moeilijke opgave voor hen, omdat ze ook de verantwoording hebben voor het opvoeden van zes eigen kinderen.

Binod past zich snel aan in de Namaste Family. Hij lijkt op zijn gemak. Binod speelt meteen met de anderen en helpt mee in de huishouding. Krishna is altijd voorzichtig in zijn oordeel, maar tot nu toe is hij heel tevreden over de start van Binod in het huis.

Wetenswaardigheden

Enorme regenbuien en de gevolgen

Het heeft de laatste weken enorm geregend. De rivieren zijn buiten hun oevers getreden en hebben voor overstromingen gezorgd. Veel stukken land zijn weggevaagd, hele oogsten zijn mislukt. Krishna heeft langs de rivier land, dat net met rijstplantjes was aangeplant. Daar is niets meer van over. De langdurige regenbuien hebben ook gezorgd voor vele kleine aardverschuivingen. Vele wegen werden onbegaanbaar. De aardverschuivingen veroorzaakten ook stroomstoringen. Sommige nachten werden daardoor wel heel warm, zo zonder ventilator.

Corona

De regels van de lockdown zijn minder streng. ( Zie nieuwsbrief april ) De kinderen zijn al maanden niet meer naar school geweest. Ze krijgen wel opdrachten. Via de televisie en internet worden lessen verzorgd voor verschillende leeftijdsgroepen. Wanneer de elektriciteit uitvalt, vervallen deze lessen en zijn de kinderen weer uit hun ritme.

Gelukkig is er wel in elke kamer een mogelijkheid om een lamp te laten branden op de zonnepanelen. Het zou fijn zijn, wanneer we over zo’n sterk systeem konden beschikken, zodat de apparatuur daar ook op kan draaien. Dat is een grote wens van Krishna en Susila.

Overlijden vader van Krishna

Onlangs is de vader van Krishna overleden. Hij was al jaren aan het kwakkelen en ging steeds meer achteruit. ( Zie nieuwsbrief april ) De laatste tijd kon hij bijna niets meer, zelfs het eten en drinken werden een probleem. In deze periode woonde hij in het kinderhuishuis en is hij door Krishna, Susila en de kinderen geholpen. Alle bewoners van het huis zijn betrokken bij de wekenlang durende ceremonies, die horen bij het overlijden van een vader of moeder.

Introductie Newari festival

Krishna en Susila hebben het Koe-Festival in het dorp geïntroduceerd. Het is een festival van de Newari, die in de Kathmandu vallei wonen. Dit belangrijke festival werd in hun dorp Dos Kilo niet gevierd. Vele Newari hebben zich bij de viering aangesloten. Ze hopen volgend jaar op een nog grotere opkomst. Op deze manier integreert de Namaste Projects Family nog meer in hun omgeving. Wil je meer weten over de Newari? https://en.wikipedia.org/wiki/Newar_people

Lievelingsgerecht en spelen

Panipuri, is een lievelingsgerecht van de Nepalezen. Touwtje springen zie je ook hier. In een enigszins andere vorm. De ooit meegebrachte Legosteentjes worden vaak uit de kast gehaald.

Het gezondheidscentrum

Langzamerhand komen er meer patiënten langs in het gezondheidscentrum om medicijnen aan te schaffen of een testje uit te laten voeren. Via mond op mond reclame krijgt het meer naamsbekendheid.

ANBI

Namaste Projects heeft een officiële ANBI-status.
Giften gedaan aan goeddoelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Donateur worden

Word donateur en help ons bij het verbeteren van het leven van Nepalese kinderen!
Wilt u de kansarmen in Nepal een beter leven en een toekomst bieden? Ook u kunt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Nepal.