Laatste nieuws

Corona

De Namaste Projects family heeft de coronaperikelen goed doorstaan. Alle bewoners zijn gevaccineerd, niemand is ziek geworden. In januari was Nepal weer in lockdown. Gelukkig is het huis voor een groot deel zelfvoorzienend. De moestuin en de boerderijdieren zijn een gouden greep...

Covid

Op Krishna’s zeer bescheiden wijze heeft hij aan het bestuur gevraagd of wij mogelijkheden zagen families te steunen, die direct getroffen waren door de corona pandemie.

Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, heeft Namaste Projects aan haar donateurs toen een extra...

Veranderingen in het bestuur

In de vorige nieuwsbrief is Lucia Bakker, ons nieuwe bestuurslid voorgesteld. Begin november zijn daar Sjors en Lillian bijgekomen. Lucas onze penningmeester had enige tijd geleden aangegeven met zijn taken te willen stoppen. De overige bestuursleden...

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide...

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester,...

Peter, bestuurslid vanaf het prille begin, is niet meer bij ons. Wij missen hem als 
vriend en bestuurslid enorm. De afgelopen eerste Namaste Projects vergadering na zijn overlijden was een onwerkelijk samenzijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Namaste Projects:

twitter icon Volg ons op Twitter: @namasteprojects
facebook icon Volg ons op Facebook: Namaste Projects
rss icon RSS-feed nieuwsberichten

Nieuwsbrief Namaste Projects januari 2019

Inhoud:

  • Het nieuwe huis
  • De sfeer
  • De tuin
  • Het huis
  • De plannen
  • Nog meer plannen
  • De kinderen
  • Verkoopexpositie Rien Meijerink

 

Het nieuwe huis

Het huis. Ons Namaste Projects huis. Het staat! We zijn er zó trots op. Het is een geweldig pand om in te leven. De lucht is schoon, er is ruimte om te spelen, om groenten te verbouwen, boerderijdieren te houden... Mogelijkheden te over.

Wanneer je één dag in de Kathmanduvallei vertoeft, krijgen je longen het al moeilijk. De smog van alle uitlaatgassen in combinatie met het ronddwarrelende stof zorgen voor keelpijn, verkoudheid en benauwdheid.

Op de plek waar het huis is gebouwd is de lucht helder. Je hebt de hele dag uitzicht op de Himalaya. Geen gehoest en geproest.

Dichtbij stroomt een rivier waar de kinderen kunnen zwemmen, spelen en vissen. De buurt heeft een voetbalveld achter het huis aangelegd. Alle kinderen uit de buurt spelen na schooltijd en op hun vrije dag een wedstrijd met elkaar.

De sfeer

De bewoners van het huis genieten op en top. Ze zijn gelukkig met het huis, de omgeving en alle mogelijkheden, die deze locatie biedt.

Ze zijn enthousiast, blij, tevreden, energiek, zitten vol ideeën en werklust. Eén grote stroom van positivisme! De jongeren leren van de ouderen door observatie en instructie. Iedereen helpt mee, zonder te mokken. In de tuin werken, koken, schoonmaken, wassen...alle taken worden uitgevoerd. Het lijkt vanzelf te gaan, maar Krishna en Susila zijn de drijvende krachten. Ze zitten op één lijn en overleggen zeer regelmatig. Wij ervaren ze als een gouden team.

De tuin

In de tijd, dat het land nog niet was bebouwd en bewoond, brandden de buurtbewoners de struiken en andere planten plat, zodat het geen rimboe zou worden. Ze gebruikten het echter ook als vuilnisbelt.

Krishna, Susila en alle kinderen helpen met het bewerken van het land. Gerooide bomen worden in stukken gezaagd ( in verkoopbare afmetingen ), struikgewas wordt uit de grond getrokken, stenen worden verwijderd en de grond wordt met de pas aangeschafte handtractor los gewoeld. Dan wordt de grond met kippenmest bemest en de zaden worden gezaaid. Heel vroeg in de ochtend, voor het echt warm wordt, wordt er geschoffeld en water gegeven. Elke dag wordt er uit eigen tuin geoogst. De Namaste Projects Family eet daardoor veel gevarieerder.

Enkele weken geleden zijn ze met twee nieuwe experimenten gestart: saag ( een bladgroente ) inmaken voor de winter en het kweken van paddenstoelen.

Binnenkort worden er aardappelen gepoot en zullen er fruitbomen worden geplant.

Rondom het hele terrein staan kruiden en bloeiende planten.

Het huis

De kamers zijn ingericht. Er hangen gordijnen en er ligt vloerbedekking. De badkamers zijn klaar en de keuken. In de ramen zitten stevige horren. Muizen en insecten kunnen worden geweerd. Er is flink gespaard om het huis te kunnen bouwen en in te richten. Namaste Projects is heel blij met de extra donaties en activiteiten, die hebben geholpen het plan te realiseren. De ouders van Krishna en Susila hebben zelfs een deel van hun spaargeld in het huis geïnvesteerd.

De keuken is een verhaal apart. Susila wilde heel graag de keuken op de bovenste verdieping. Daar is het licht, het grenst aan het dakterras waar gegeten en vertoefd kan worden. De wasmachine staat op die verdieping, dichtbij de plek waar de was opgehangen wordt.

De keuken heeft aan twee kanten ramen, een open verbinding met het eetgedeelte, deuren naar het balkon en het dakterras. Er is een afzuigkap aangeschaft en een apparaat om het drinkwater te zuiveren.

Een solarsysteem zorgt voor warm water. In elke ruimte is een extra noodlamp gemonteerd, die zijn energie krijgt van zonnecollectoren. Zo is er licht, wanneer de elektra uitvalt. Krishna en Susila hebben er aan gedacht om overal Ledlampen te gebruiken. Krishna vroeg de elektricien “warm licht” op te hangen. Daar had hij nog nooit van gehoord. Licht zorgt niet voor verwarming van de ruimtes in huis! Door deze vraag worden de kamers nu gezellig verlicht.
Er ligt een biogasinstallatie klaar voor gebruik.

Naast het huis wordt een waterreservoir gebouwd, zodat ze nooit zonder water komen te zitten.

Achter de bomen aan de rand van het terrein is er een plek gecreëerd om afval te verbranden. Buiten de grote steden wordt afval nog niet opgehaald. Veel afval is er niet. Eten wordt nooit weggegooid. Schillen e.d. gaan naar de dieren of op een composthoop. Plastic is een probleem. Dat wordt verbrand. Sommigen gooien het in de rivier. Glas? Geen idee, wat ze daarmee moeten. Alleen in de steden wordt glas opgehaald.

De plannen

  • Het bouwen van een dierenverblijf. Door het houden van enkele boerderijdieren, leren de kinderen deze dieren te verzorgen.
  • De moestuinen worden verder uitgebreid.
  • Langs het terrein komt een strook gras voor het vee.
  • Het terrein wordt geëgaliseerd en opgeruimd.
  • De muren worden afgeschilderd. De stroken langs de grond zijn nog niet klaar.
  • Elke trap wordt voorzien van een leuning.
  • Er komt een hek om het terrein.
  • Experiment paddenstoelen.
  • Experiment saag.
  • Experiment aardappels poten. Hier hebben ze nog geen ervaring mee.

 

Nog meer plannen

In april zijn Ravi en Kusal klaar met hun opleiding. De grote toekomstwens van deze twee hartsvrienden is het houden van een kippenfarm. Aan de rand van het terrein is daar ruimte voor. De jongens gaan een cursus volgen “ Hoe moet je een kippenfarm houden?” Er is reeds een start gemaakt met de bouw van de kippenfarm. De grond is geëgaliseerd en een deel van de fundering ( stenen uit de rivier ) ligt er.

De benedenverdieping zal een sociale functie krijgen. Er liggen plannen klaar om daar een medische post met een laboratorium en een apotheek in te richten voor de buurtbewoners.

De kinderen

 

 

 

Een en al enthousiasme! Ze zijn zo blij, dat ze op deze nieuwe plek wonen. Ze zien zelf alle voordelen en benoemen die met grote regelmaat. Ze hebben veel meer ruimte om te spelen, ze leren de moestuinen te onderhouden, zwemmen, ademen schone lucht in, leren te genieten van het natuurschoon, .... Namaste Projects moet nog even geduld hebben met het aannemen van nieuwe kinderen. Omdat we verhuisd zijn, gelden er weer andere regels en moeten er nieuwe bestuursleden voor de NGO in Nepal worden gezocht. Eerst moeten Krishna en Susila voldoende contacten in de omgeving hebben opgebouwd, voor ze betrouwbare mensen kunnen uitnodigen bestuurslid te worden.

Verkoopexpositie Rien Meijerink

Rien Meijerink’s laatste werken hingen in september en oktober 2018 in het Shell Technology Centre Amsterdam. Bij aankoop van een schilderij, werd het volledige bedrag naar Namaste Projects overgemaakt. Deze verkoopexpositie was alleen te bezichtigen door werknemers van Shell. Het bestuur van Namaste Projects heeft de expositie op uitnodiging mogen bezoeken. Rien heeft drie schilderijen verkocht. Van de opbrengst is inmiddels een handtractor gekocht.

ANBI

Namaste Projects heeft een officiële ANBI-status.
Giften gedaan aan goeddoelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Donateur worden

Word donateur en help ons bij het verbeteren van het leven van Nepalese kinderen!
Wilt u de kansarmen in Nepal een beter leven en een toekomst bieden? Ook u kunt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Nepal.