Laatste nieuws

Corona

De Namaste Projects family heeft de coronaperikelen goed doorstaan. Alle bewoners zijn gevaccineerd, niemand is ziek geworden. In januari was Nepal weer in lockdown. Gelukkig is het huis voor een groot deel zelfvoorzienend. De moestuin en de boerderijdieren zijn een gouden greep...

Covid

Op Krishna’s zeer bescheiden wijze heeft hij aan het bestuur gevraagd of wij mogelijkheden zagen families te steunen, die direct getroffen waren door de corona pandemie.

Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, heeft Namaste Projects aan haar donateurs toen een extra...

Veranderingen in het bestuur

In de vorige nieuwsbrief is Lucia Bakker, ons nieuwe bestuurslid voorgesteld. Begin november zijn daar Sjors en Lillian bijgekomen. Lucas onze penningmeester had enige tijd geleden aangegeven met zijn taken te willen stoppen. De overige bestuursleden...

Nieuwe bewoner bij de Namaste Projects Family!

Begin augustus 2020 is Binod Shresta in ons huis komen wonen. Hij is 10 jaar oud. Zijn moeder is geestelijk zeer in de war. Zijn vader is mentaal heel zwak. Hij begrijpt weinig, reageert traag op vragen en begrijpt ze vaak niet. Beide...

Het bestuur

Namaste Projects is al een tijd op zoek naar nieuwe jonge bestuursleden. Deze willen we graag goed inwerken, zodat ze t.z.t. onze taken kunnen overnemen. Onverhoopt is ons bestuur kleiner geworden door het overlijden van Peter Ojemann. Lucas Lusink, onze penningmeester,...

Peter, bestuurslid vanaf het prille begin, is niet meer bij ons. Wij missen hem als 
vriend en bestuurslid enorm. De afgelopen eerste Namaste Projects vergadering na zijn overlijden was een onwerkelijk samenzijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Namaste Projects:

twitter icon Volg ons op Twitter: @namasteprojects
facebook icon Volg ons op Facebook: Namaste Projects
rss icon RSS-feed nieuwsberichten

Nieuwsbrief Namaste Projects mei 2022

Corona

De Namaste Projects family heeft de coronaperikelen goed doorstaan. Alle bewoners zijn gevaccineerd, niemand is ziek geworden. In januari was Nepal weer in lockdown. Gelukkig is het huis voor een groot deel zelfvoorzienend. De moestuin en de boerderijdieren zijn een gouden greep. Er is een periode zonder stroom geweest, waardoor o.a. het water niet kon worden opgepompt. De kinderen liepen met flessen heen en weer om ze te vullen. Het huis beschikt over een groot waterbassin, om altijd over een voorraad water te kunnen beschikken.

Nieuwe activiteiten rondom het huis.

Er wordt een poging gedaan om bijen te houden voor de honing. Ze zijn goed op weg. Weer een nieuwe activiteit was het aanleggen van een grote vijver. De bedoeling is, dat het een lotusvijver wordt.

Foto’s en filmpjes nr 1,2,3,4

De kinderen

Aakriti

Krishna heeft contact gehad met Aakriti. Zij is enkele jaren geleden in zijn geboortedorp Namjung gaan wonen. Ze is inmiddels ongeveer 21 jaar oud. Ze gaat nog naar school en heeft het naar haar zin.

Saphana

Krishna sprak Saphana. Zij is al een poosje het huis uit. In middels getrouwd, inwonend bij de ouders van haar echtgenoot en bevallen van een meisje.

Robi/Ravi

Ravi heeft sinds kort een baan. Hij is leerkracht geworden op een school. Dit zonder enige opleiding. Vlakbij de school heeft hij een kamer gekregen in een hostel.

Kushal

Hij is nu de oudste van de groep. Hij studeert helpt de kinderen van het huis en de buurkinderen met hun huiswerk. Volgens de laatste verhalen wacht hij nog even met trouwen. Eerst zijn school afmaken.

Aan de kinderen hebben we een paar vragen gesteld. Je kunt lezen wat ze hebben geschreven.

Holi festival

Het Holifeest is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een nieuwjaarsfeest.

De mensen tellen af van tien tot 0 en dan begint het feest, overal vliegen zakjes met kleurpoeder de lucht in en iedereen begint te juichen Het Holifeest wordt gevierd met zang en dan het strooien met gekleurd poeder, parfum en het sprenkelen van gekleurd water.

In het huis is het feest met heel veel lol gevierd.

Microkredieten

Er is altijd vraag naar microkredieten voor vrouwen. Wanneer we daar budget voor hebben, wil Namaste Projects graag meer vrouwen geld lenen, om iets op te kunnen zetten, zodat ze zichzelf en hun gezin beter kunnen bedruipen. Via de moedergroep, waar Sushila ook deel van uitmaakt, zijn er 56 vrouwen uitgekozen, die een microkrediet hebben gekregen. De moedergroep controleert de financiën. De kleine terugbetalingen worden secuur bijgehouden.

Examens

In april kregen de schoolkinderen in Nepal hun examens en daarna zomervakantie. Na de examens zijn Sushila en Krishna met de kinderen en vriendjes naar de rivier bij het huis gegaan. Daar hebben ze gezwommen en plezier gemaakt.

Een paar dagen later zijn ze een dag naar Pokhara gegaan. Daar hebben ze enkele hoogtepunten bezocht, een boottochtje over het meer gemaakt en …hebben ze heerlijk gegeten bij het ons allen bekende Chinese restaurant.

Krishna’s en Sushila’s andere taken en een OPROEP VOOR EEN VRIJWILLIGER

Krishna is gekozen als bestuurslid van één van de scholen in de buurt, een high school, waar zeven van onze kinderen onderwijs genieten. Het management zorgt voor betere onderwijskwaliteit, de financiën, overleg met allerlei bureaus en lost allerlei problemen op. Ze zoeken een vrijwilliger. die Engelse les aan de school wil gaan geven.

Wij willen aan iedereen een oproep doen: Wie kent iemand, die het leuk zou vinden om in Nepal op een high school Engelse les te willen geven? Neem dan contact met ons op. Het is een fantastische ervaring, om in dit mooie land met haar fascinerende cultuur en aardige mensen een tijd tussen de bewoners te mogen leven.

Krishna heeft nog meer taken op zich genomen. Hij neemt samen met Sushila steeds meer verantwoordelijkheden in de gemeenschap ( community ), hoofd van een Newari groep, secretaris van een vader-groep, secretaris van een ”road develop community”, adviseur voor een lokale ontwikkelingsgroep. Vanaf de hoofdweg wordt stap voor stap een deel van een weg aangelegd naar het dorp.

Sushila is heel actief in de moeder-groep. Zij houdt daar o.a. de administratie bij.

ANBI

Namaste Projects heeft een officiële ANBI-status.
Giften gedaan aan goeddoelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Donateur worden

Word donateur en help ons bij het verbeteren van het leven van Nepalese kinderen!
Wilt u de kansarmen in Nepal een beter leven en een toekomst bieden? Ook u kunt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leefomstandigheden in Nepal.